Allt fler vill leva självförsörjande

pexels-photo-296230Att tänka mer miljön, samhället och sig själv genom att sträva mot självförsörjande hushåll har blivit alltmer populärt. Men det är inte en orimlig trend. Faktum är att detta leder till en hållbarare jord och säkrar upp för framtiden. Alltså något som fler behöver göra.

Två begrepp som folk blivit mer bekanta mer under åren är Zero Waste, läs mer, och självförsörjande hushåll. Men det senaste menas att man till den mån man kan, lever på de resurser som man själv kan skapa i sitt hem, med odlade eller närproducerade växtlighet eller djurhållning. Flera decennier framåt kommer vi vara runt 10 miljarder människor på jorden, det kräver att vi allt mer går mot självförsörjning, Detta eftersom att sättet vi odlar, föder upp, producerar, handlar och transporterar inte är hållbart i längden. Vi tar kol på oss själva helt enkelt.

Flyttade till landet och är till stor del självförsörjande

Ett par som tagit detta på allvar och satt planer i verket är Mika och Jon. De bestämde sig för att flytta ut på en gård i Tryserum för att bli självförsörjande. Något de nu är på cirka 60-70 procent. De har ingen utbildning inom odling, men Jon har växt upp på bondgård och Mika har jobbat i växthus tidigare i livet. De får saker och ting att fungera och lär sig hela tiden nya saker. Såhär sa Mika om deras leverne som går att läsa om i en artikel från Sveriges Radio:

”Det vi gjorde var att bara börja, och sen så får man utvärdera och se vad som gick dåligt och vad som gick bra. Så ringer man folk, googlar och läser böcker. Och så blir man lite bättre för varje år.”