Odla i pallkrage

Att skapa en modern och personlig trädgård är populärare än aldrig förr och nu flödar idéerna på sociala medier och i dagstidningarna och senaste trenden är att odla sina växter i pallkragar som man kan måla och dekorera efter eget tycke och smak – plus att du får kontroll över odlingen på ett helt nytt sätt.

Pallkragar kan användas till mycket och den senaste trenden är att använda pallkragar för att skapa sig en moden trädgård. Men vad är egentligen en pallkrage? I Expressen förklarar man att en pallkrage egentligen är en transportlåda som först introducerade i Europa under andra världskriget och kom från USA. Men rent konkret är en pallkragen en trälåda tillverkad i antingen värmebehandlad furu eller gran och om sig har den beslag av metall, något som gör att dessa kan fällas ihop när de inte används och går att stapla enkelt på varandra. Standard mått för en pallkrage är 120x80x20 centimeter och en halvpall är 60x80x20 centimeter – vilket gör att man kan använda båda lådor för odlingar av olika storlek.

Använda i odling

pallkrage odla i pallkrage plantera trädgård - MINDREAtt använda pallkragarna som odlingsboxar blir allt mer populärt. Inte bara för att själva pallkragen är billig i sig att införskaffa men också för att det blir enklare att ta kontrollen över in odling när den är i en fast låda. Då kan du bestämma själv över vattning, gödsling och får inte samma problem med ogräs som om du odlar rakt på tomten. En annan fördel är att pallkragen även går att anpassa i hög eftersom den inte är bunden till marken, vilket gör att även äldre personer som kanske inte orkar böja sig så långt ned inte behöver sluta med sitt odlarintresse bara för att man kommit till åldern. Men det är bara en av fördelarna med pallkragen som odlingsplats om man frågar Eva Robild, hon är nämligen författare till boken ”Odla i pallkrage” så är det någon som har koll på fördelar så är det hon. För Göteborgs Posten berättar hon bland annat om hur odling i dessa lämpar sig utmärkt nybörjare inom odling eftersom man inte behöver ge sig i kast med förberedelser i form av att gräva och påta direkt i backen. Allt som behövs är ett gäng tidningar i botten och sedan fylla på med jord och börja plantera, klart. Så att många fastnat för trenden är inte konstigt, bland annat kallar Svenska Dagbladet att pallkrageodlingen blivit något av en folkrörelse i Sverige.

Så odlar du i en pallkrage:

  1. Jämna ut marken – platta till marken så pallkragen st
    år stadigt, du kan placera två pallkragar på varandra för att få bättre arbetshöjd.
  2. Täck botten – använd med fördel markväv i botten på pallkragen för att hindra rotogräs att ta sig in, häfta fast markväven mot pallkragens insida.
  3. Dags att få i jord – fyll upp kragen till två tredjedelar gödslad jord, du kommer behöva omkring fyra säckar per krage för att göra detta.
  4. Plantera – nu kan du väja att plantera växter eller så nya växter, du väjer själv!
  5. Skötsel – vattna efter behov.