Inspiration och oväntat besök

I detta inlägg skriver vi om trädgårdens magiska verkan, om engelska författarträdgårdar med rosor och tropiska växter, om den perfekta gräsmattan samt om oväntat besök.

trädgårdNu i sommartider är nog de flesta bara sugna på att sitta ute i trädgården, vila fötterna mot det mjuka gräset och njuta av kvällsolen med ett stort glas lemonad. Kanske det finns en katt som sover under en buske lite längre bort, sommarloj och med jord i pälsen, eller att det i köket står någon och förbereder en fräsch sallad att förtära ute på altanen, under böljande kaprifol och vinrankor. Ja sommaren är utan tvekan trädgårdsfantastens heliga och härliga tid, ännu mer magisk när det kommer oväntat besök, som till exempel en bebisuggla på grillfest, som vi kan läsa om i NA Lekeberg.

Storslagna engelska författarträdgårdar

Är man mer sugen på att besöka andras kanske mer storslagna trädgårdar är ett tips att åka över till Storbritannien och göra en rundtur bland guldkornen som står att finna spridda likt strössel på landsbygden. I DN kan vi läsa att det bland annat finns kända författarträdgårdar som finns att se, bevarade i befintligt skick efter ägarnas bortgång. Botanisera bland rosor, liljor, buxbomhäckar och tulpaner. För vad kan ge mer näring åt kreativiteten än romantiska och vilda växter, blandade och i symbios, spridda och tillsammans? Skrivkrampen avhjälpes säkerligen av påtande i trädgården, sådden av frö och att känna den svarta, kyliga jorden mot fingertopparna.

Hemma är dock alltid bäst. Om man sedan inte har en fin gräsmatta att just vila sina fötter på är detta lätt åtgärdat genom en färdig gräsmatta pris efter storlek och sedan klart inom bara ett par dagar. Den perfekta gräsmattan behöver alltså inte vara så oåtkomlig och mytisk som många länge har trott utan inom armlängds avstånd om man bara bestämmer sig för att göra slag i saken.