Skaffa luftvärmepump för krukväxternas skull

Om du har mycket växter och tycker om att odla i hemmet känner du säkert till hur viktigt det är med rätt miljö för att växterna ska trivas. God luftfuktighet, lagom temperatur och mängd sol är nödvändigt för de mest krävande plantorna. För att maximera dina chanser att lyckas med dina växter bör du se till att alla miljöaspekter är så gynnsamma som möjligt.

I hemmet kan en värmepump från 20grader ge många fördelar. Hos 20grader hittar du en stor mängd högkvalitativa värmepumpar som skapar ett gynnsamt inomhusklimat och som kan värma upp både små och stora bostäder på ett effektivt sätt. Pumparna är avsedda för vårt svenska klimat och i utbudet hittar du många olika kända varumärken.

Bra inomhusklimat

Under sommaren 2018 uppmättes de högsta temperaturerna på 200 år, och varma somrar förväntas att öka allt mer i takt med klimatförändringarna. När temperaturen ökade under sommaren ville allt fler i Sverige och Finland köpa luftvärmepumpar för att förbättra inomhusklimatet. Den låga energiförbrukningen ger mindre uppvärmningskostnader vilket innebär att en luftvärmepump är positiv för hemmiljön både när det är varmt och kallt ute.

Odla med luftvärmepump

Förutom att ge sömnproblem är en alltför varm inomhustemperatur skadlig för dina växter som kan vissna och vara i behov av ökad vattning i hettan.

  • Ett långvarigt högtryck med mycket sol kan kräva att du flyttar bort växterna från direkt solljus under de timmar solbestrålningen är som starkast.
  • Husväxter föredrar jämna temperaturer, och gillar inte överhettade rum som sedan sjunker i temperatur under natten.
  • Flytta bort dina växter från element och eventuella luftdrag så klarar de sig bättre.

Ekonomiska fördelar

En luftvärmepump ger ekonomiska fördelar då du får billig uppvärmning av din bostad. Men det är också viktigt att underhålla den på rätt sätt, då den kan tappa en stor del av kapaciteten om den täpps igen av damm och smuts. Det kan också bildas mikroorganismer i pumpens aggregat vilket varken är positivt för din inomhusmiljö eller för dina växter. Du bör därför borsta av luftfiltret i inomhusdelen en gång i månaden, vilket kräver ett särskilt rengöringsmedel som du kan köpa i byggvaruhus och elaffärer.