Växter som skadar trädgården

Det finns mycket som kan göra att en trädgård går från vacker till förstörd. Något som många inte tänker på är att man kan råka plantera fel växt, som fullkomligt tar över hela trädgården.

trädgård-arbete

Att hålla en trädgård snygg, levande och välskött är ett svårt arbete. Det finns nämligen en rad djur som kan ställa till med ganska mycket besvär och göra allt från att äta upp trädgården, till att få den att dö.

”Ett av de största problemen en trädgårdsodlare har med sin trädgård är att hålla djuren borta.” Läs mer.

Men faktiskt är det så att det inte bara är djur som kan ställa till i trädgården. Även vissa växter kan förstöra och göra trädgården allt annat än bildskön. I Göteborgs-Posten kan man läsa att Naturvårdsverket har gjort en lista på växter som man bör undvika att ha i trädgården. Framförallt för att de förökar sig och kan ta över hela trädgården i värsta fall.

Kirskål är svårt att få bort

Ett exempel på en växt som finns med på listan är kirskål och vissa trädgårdsmästare säger att man måste flytta för att slippa dem, att det alltså inte går att bli av med dem. Kirskål är förmodligen den växt som flest trädgårdsmästare jobbat hårdast för att få bort. Hur den kom till trädgårdarna i första hand kan man ju fråga sig, men myten säger att de planterades av munkar från början på grund av att de har väldigt bra näringsinnehåll.

För att undvika att köpa sådana här växter som fullkomligt tar över kan det alltså vara smart att läsa på i Naturvårdsverkets register. Det är inte så att alla dessa växter bör undvikas helt men många av dem måste planteras på exakt rätt sätt och på exakt rätt ställe för att bli bra i trädgården.