Hönsfeber i Sverige

En stark trädgårdstrend som vi sett det senaste året är att ha höns i trädgården. Denna trend har uppstått i att många är mer medvetna och vill ha en ekologisk djurhållning. Dessutom är hönsen lätthanterliga, man kan ha den i stan och de kräver inget avancerat hem.

I ett tidigare inlägg skrev vi om att det kan vara bra att se över årets trädgårdstrender när man sätter igång och fixar med sin trädgård på våren.

”Vad är det som är viktigt för årets trädgårdar? Vilka blommor ska du satsa på och vad ska du odla? En artikel i Expressens inredningstidning Leva & Bo avslöjar att odling av kryddor är någonting som är hett i år, och ger dessutom tips på hur du gör det bäst.” Läs mer.

Trendigt med höns

Det är dock inte bara trendigt att odla kryddor i trädgården, en annan trend som vi ser i många trädgårdar i år är att ha höns i den. Den här trenden är även väldigt hållbar eftersom hönsen bidrar till mer närproducerad mat, i form av ekologiska ägg. Varför den här trenden blivit en trend från allra början tros ha sin förklaring just i att många fokuserar mer på en ekologisk djurhållning.

Lätta att ha och göra med

De på Svenska rasfjäderförbundet märker att det råder en hönsfeber i Sverige. Framförallt för att intresset märks på utställningar och att många fler hör av sig till dem än förut. Många har kunnat haka på trenden för att höns är väldigt sociala och lättskötta. Dessutom behöver man inte bo på landet för att kunna ha höns. I många kommuner är det nämligen tillåtet att ha höns i trädgården även inom tätorterna. Ytterligare en faktor som gör det lätt att ha höns är att man inte behöver bygga något stort bo till dem. Har man en gammal lekstuga kan man lätt inreda den till ett hönshus.

1164032-isobrown-chickens-in-yard