Rätt inredning i sovrummet för bättre sömn

Om det finns något rum i bostaden där det är viktigare att det råder harmoni än i något annat så är det sovrummet. I den här artikeln får du de bästa tipsen på hur du ska inreda sovrummet för att skänka lugn åt kropp och själ. Allt från vilka färger du ska ha på väggarna till hur du ska placera möblerna.

Hur viktigt det är att du har ett sovrum som ger dig ro och god nattsömn går inte att överskatta. Sovrummet är platsen där du laddar dina batterier, och hur du inrett sovrummet spelar viss roll för hur väl du sover om nätterna. Därför är det inte en dum idé att se över inredningen i sovrummet om du ibland plågas av sömnproblem. Inredningen i ett sovrum börjar med ett snyggt överkast på sängen, men det finns förstås många andra saker du kan göra för att skapa förutsättningar för god nattsömn.

Möblera rätt

Urban,Contemporary,Modern,Scandinavian,Bedroom,Interior,Design.,Mock,Up,GrayDet mest grundläggande är att du möblerat på ett sätt som ger dig lugn och ro. Det bästa alternativet för ett sovrum är att du placerar sängen så att du ser dörren, samt att gaveln står mot väggen. Ett annat inredningstips är att du skaffar ordentliga mörkläggningsgardiner. Det gäller framför allt om du bor inne i stan och ljus från gatan läcker in i sovrummet. Eftersom din kropps interna klocka i så hög utsträckning är kopplad till dagsljuset kan gatubelysning lura kroppen och försämra sömnen.

Måla om och dekorera i rätt färger

Färger påverkar ditt känsloliv i långt högre utsträckning än vad du kanske vill erkänna eller är varse. Vilka färgskalor du använder spelar därför stor roll för hur ett rum påverkar dig emotionellt. För sovrum gäller generellt att du ska undvika starka färger. Det innefattar till exempel rött, lila och gult. I sovrummet bör du istället satsa på lugna färger som grått och blått som har bevisat lugnande effekter. Faktum är att Travelodge, en stor hotellkedja, för några år sedan gjorde en undersökning på just detta temat. De kom fram till att deras gäster i genomsnitt sov längre i rum som målats i blå färger.

Tänk på luftkvaliteten

Interior,Design,Of,Living,Room,With,Wooden,Console,,Beautiful,CompositionKänner du dig ofta trött när du vaknar på morgonen trots att du sovit hela natten igenom? Då kan det bero på att luftkvaliteten i sovrummet är för låg. Som tur är kan du förbättra den utan alltför stora åtgärder. Ett sätt är att du köper en luftrenare. En annan metod, som kanske är mer trivsam, är att du investerar i krukväxter som renar luften. Växter har ju dessutom fördelen att de är trevliga inslag i en inredning överlag. Här följer några exempel på växter som har bra luftrenande egenskaper som inte är särskilt svåra att hitta i blomsteraffärer:

  • Gullranka
  • Findadelpalm
  • Fredskalla
  • Ampellilja
  • Fönsterfikus

Det enda du behöver ha koll på är vilka ljusförhållanden respektive växt kräver och förhålla dig till det. Många av växterna som förbättrar luftkvaliteten behöver som tur är inte särskilt mycket ljus, vilket gör dem enklare att placera ut där du själv vill.