Djuren invaderar

Ett av de största problemen en trädgårdsodlare har med sin trädgård är att hålla djuren borta. Det finns mördarsniglar som gillar att äta allt i trädgården, rådjur som trappar sönder den och bladlöss som invaderar växterna och får dem att dö. Det finns dock knep som kan hålla alla dessa skadedjur borta.

1171020-grapewine-snail-on-pavement

I den här artikeln kan man läsa om hur en man satt upp elstängsel runt sin trädgård och grönsaksodling för att hålla mördarsniglarna borta. Han ville inte, som många andra, döda sniglarna och därför valde han den här lösningen istället. När en mördarsnigel kommer för nära trädgården får den en stöt, vänder och kommer oftast inte tillbaka dit igen. För att uppmärksamma andra om hur man kan undvika sniglar utan att behöva ta deras liv, har han lagt ut en film på Facebook där han demonstrerar stängslet. Efter att han lagt upp den är det många som hört av sig med andra tips och råd om hur man kan göra med de besvärliga sniglarna.

Håll rådjuren borta

Sniglar är dock inte det enda djuret som kan komma in i trädgården och förstöra blommor, växter och grönsaker. Det är även vanligt att exempelvis älg eller rådjur tar sig in i trädgårdar och trampar runt. Är det ett rådjur man vill hålla borta från sina odlingar, bjuder Expressen på en del bra tips och några av dem kommer här:

  • Ett smart knep är att hänga upp gamla cd-skivor i ett eller flera träd i trädgården. De skarpa ljusreflexer som uppstår skrämmer rådjuren och får dem i bästa fall på flykt.
  • Stängsel eller staket kan hålla dem borta från trädgården. Staket finns att beställa på nätet och om man inte har små barn eller husdjur kan man sätta upp elstängsel.
  • Rådjur hatar vitlök och därför kan man bevattna trädgården med vitlöksvatten några gånger under sommaren. Detta gör att vitlökssmaken tas upp av växterna och då vill rådjuren inte äta dem.
  • Rådjur har enorm respekt för hundar och människor och därför kan det vara bra att sätta tussar av hår från antingen eller i buskar och träd. Otvättad fårull kan också fungera.

Bladlöss svåra att få bort 54727-radjur

Ett annat litet djur som är vanligt i trädgården och som kan vara förödande för den, är bladlöss. Dessa är svåra att bli av med men om man håller lite koll på sina växter med exempelvis ett förstoringsglas, kan man hitta dem tidigt på säsongen och då är de lättare att bekämpa. Har man en öppen trädgård kan de naturliga fienderna till bladlössen hjälpa till at hålla nere angreppen men ibland är det ändå svårt att hålla dem borta. Det finns dock en del knep som man kan ta till för att få dem att förhoppningsvis försvinna. Till exempel kan man pröva att spruta vatten med hårt tryck på växterna eller använda sig av en såplösning som är anpassad för växter. Läs mer.