Därför ska du lysa upp trädgården

Det finns många fördelar med att ha belysning runt sitt hus och i sin trädgård, både utseendemässigt och säkerhetsmässigt.

I de vackraste parkerna finns ofta mer än bara växtlighet. Lampor som på olika sätt belyser vissa delar av trädgården, gångvägar och husfasader gör stor skillnad för känslan som en trädgård ger. Ett rätt använt ljus kan skapa en känsla av hemtrevlighet och skapa olika rum i trädgården, utan att det krävs någon större ansträngning.

Köp belysning

Istället för att ta sig runt i olika affärer för att titta på alternativen som finns på marknaden kan man också enkelt sitta hemma och beställa den belysning som passar bäst på nätet. Det finns till exempel en hel uppsjö av utebelysning på Spotiled.se att välja bland.

– Bra belysning har två funktioner. Det blir vackert och du kan njuta av din trädgård även efter mörkrets intrång, säger ljusdesigner Sebastian Wikner till tidningen Vi i Villa.

Skyddar mot inbrott

Förutom att bara göra byggnader och trädgårdar vackrare har också utebelysningen en viktig och värdefull egenskap: den kan skrämma bort inbrottstjuvar och objudna gäster. I vissa delar av landet har antalet villainbrott ökat de senaste åren och det är därför klokt att vidta åtgärder innan något händer.

För att hålla oinbjudna gäster borta finns det flera olika taktiker som gör att inbrottstjuvarna inte vågar ta risken att bryta sig in i ett visst hus. Att använda tidsinställd belysning och lysa upp mörka delar av trädgården är exempel på sådana saker. Likaså kan en automatisk lampa som tänds när den upptäcker rörelse skrämma bort både djur och människor. Dessutom bidrar ljuset till att ojämnheter i marken syns och det blir lättare att gå runt i trädgården även under dygnets mörka timmar.