Bygg altan med spaljé i trädgården

Sommaren står för dörren men våren och vårsolen är redan här, så varför inte börja göra iordning trädgården på en gång? Ett tips är att redan nu bygga en altan med tillhörande spaljé som insynsskydd så bäddar ni för många härliga sommarluncher i solen och mysiga sommarkvällar utomhus.

Om du har planer på att bygga en altan i trädgården är tipset att börja redan nu. På https://wernamodesign.se/ hittar du färdiga spaljéer du sedan kan sätta upp som insynsskydd eller snygg detalj när altanarbetet är klart, och då är det bara att njuta av verket sedan. Tänk på att än är den höga sommarvärmen inte här, men det är tillräckligt varmt för att spendera en eftermiddag utomhus i tunn jacka eller tjocktröja vilket innebär ett perfekt klimat att bygga i – eftersom det varken är för varmt eller kallt ute. Likaså är det rusning till byggbutikerna, och det gör även att priset pressas så om du har fler än ett byggprojekt i tankarna är det rätt tid att göra slag i saken, eller i alla fall när det kommer till att inhandla allt material du behöver.

Byggtips till dig som bygger själv

Det kan vara bra att vara beredd på att det kräver en hel del händighet och tålamod av dig som planerar att bygga altanen själv. Det är inte helt enkelt och det kräver en hel del tankeverksamhet för att resultatet ska bli så bra som du önskar. Det viktigaste är till exempel att grunden altanen står på är stabil och det finns enligt tidningen byggahus två olika sätt: antingen att altanen byggs på direkt på trädgårdsplattor eller att altanen höjs upp med hjälp av nedgrävda plintar. Några saker att tänka på när du ska bygga altan direkt på marken är därför dessa:

  • Börja med att mäta ut hur stor du vill ha din altan och hur den ska stå.
  • Bygg en träram som du sedan ska lägga trall på.
  • Markera ut vart altanen ska byggas och gräv bort översta lagret jord.
  • Lägg dit markväv och lägg sedan ett lager grus innan du placerar ut trädgårdsplattor ovanpå.
  • Lägg ett lager syllpapp eller takpapp mellan plattorna och träet för att hindra markfukt.
  • Placera ut träramen som du byggt på plattorna och kontrollera så den står stabilt.
  • Lägg sedan själva trallen på träkonstruktionen och spika fast.
  • Klart! Nu är det bara att fästa din köpa spaljé där du anser att den passar bäst och sedan njuta av ditt bygge!

Självklart är det fler saker än vad som listas ovan som du behöver tänka på när du ska bygga altan helt själv. Om du själv inte är så händig eller kunnig om hur du förbereder marken för att bygga altanen kan det därför vara väl värt att be ett proffs utföra arbetet – och så kan du luta dig tillbaka och bara njuta av altanen sedan när den är klar.