Tänk på detta när du köper hus med trädgård

Ett av livets viktigaste beslut är beslutet att köpa hus och det är kanske det dyraste också. Därför är det extra viktigt att tänka igenom husköpet ordentligt och vara förberedd. Det finns nämligen en hel del att fundera på när du ska köpa hus.

Vad är det viktigaste att komma ihåg som husköpare? Varför är det bra att kontakta en mäklare och vilka fallgropar ska du undvika när du vill köpa ett hus med trädgård?

Anlita en pålitlig mäklare

Ett av de viktigaste momenten när du ska köpa hus med trädgård är att kontakta en kunnig mäklare med lokalkännedom. Det hittar du hos Notar fastighetsmäklare som för tredje året i rad utsågs till Årets Mäklarkedja av Sveriges bostadsgala Guldhemmet. En kompetent mäklare kan nämligen hitta precis det du letar efter och bevakar dina intressen. Det är också smart att få rådgivning av din mäklare när det gäller budgivning eller om du vill pruta ner priset.

Skaffa lånelöfte

Det är också viktigt att du ser till att du har ett lånelöfte innan du börjar leta efter ditt drömhus. Kom också ihåg att du måste betala 15 % i kontantinsats eftersom du bara får låna 85 % av bostadsvärdet. Det kan med andra ord vara smart att även fundera över vilken bank som erbjuder de mest förmånliga boräntorna och jämföra banker med varandra för att hitta det alternativ som passar dig bäst.

Skriv checklista

När du har skaffat lånelöftet ska du sätta dig ner och göra en checklista över vad ditt nya hus absolut måste ha. Är det viktigt med en stor trädgård, lokaltrafik och nära till arbete och förskola – då ska detta finnas med på din lista. Fundera också över vad du absolut inte vill ha och inte är beredd att kompromissa om. Är det en lummig trädgård du vill ha ska du inte köpa ett hus med tillhörande åker som du aldrig kommer att använda. Du ska sikta på drömbostaden och se till att du kommer så nära den som möjligt. Fördelen med att anlita en bra mäklare är att du kan få hjälp med alla dessa bitar och känna dig nöjd med ditt husköp. Glöm dock inte bort undersökningsplikten innan du skriver på några papper.