Mät vattenförbrukningen hemma

Det finns flera anledningar till att mäta sin vattenförbrukning hemma, dels för att man sparar in på naturresursen i sig och dels för att man kan kapa sina boendekostnader rejält – speciellt om man bor i en bostadsrättsförening där man får betala för sin vattenförbrukning.

Hur många gånger har man inte slösat på vatten? Kanske har du diskat under en rinnande kran, tagit en extra lång varm dusch eller spolat länge och väl för att få det där riktigt iskalla glaset med vatten för att släcka törsten. Oavsett anledning så är det nog få av oss som faktiskt tänkt på att vi slösar på mer vatten än vad vi behöver göra, och det är inte så konstigt. Kranvattnet i Sverige är direkt i kranen och ingår för det mesta i kostnaden när man bor i hyres- eller bostadsrätt. Men om vattenkostnaden inte ingår och faktiskt kostar pengar varje gång du spolar – skulle du tänka mer på hur mycket vatten du använder då? Troligtvis så skulle du det ja och du skulle troligtvis också minska din vattenförbrukning. Det var just vad som hände när en bostadsrättsförening i Växjö började mäta sin vattenförbrukning genom att installera vattenmätare hemma.

Så sänkte de sin vattenförbrukning

Bostadsrättsföreningen Gustavsberg i Växjö lyckades med konststycket att nästintill halvera hela föreningens vattenförbrukning. Men hur? Genom att göra något så enkelt som att börja mäta sin förbrukning med att installera vattenmätare i byggnaden som mäter precis hur mycket varje lägenhet förbrukar. Till Sveriges Radio säger ordföranden i föreningen att man mäter av en gång om året och den som har förbrukat mycket för betala extra – och då kanske det inte är så konstigt om man snålar lite extra med vattnet för att slippa en ytterligare kostnad. Och det var precis så det var för denna förening. Enligt viceordföranden var det många som snabbt ändrade sina vanor så snart mätarna installerades och man märkte direkt att vattenförbrukningen gick ner.

Tips för att sluta slösa vatten:

  • Installera vattenmätare för att kartlägga förbrukningen
  • Undvik långa duschar
  • Diska aldrig under rinnande kran
  • Samla regnvatten i tunna och vattna med i stället för att använda trädgårdsslangen
  • Undvik att vattnet rinner länge för att få kallvatten, ställ en karaff i kylen i stället
  • Koka vatten i vattenkokare i stället för att vänta på varmvatten