Fixa din drömträdgård i sommar

Sommaren är precis runt knuten och trädgårdarbete är något som ligger många varmt om hjärtat. Men ibland kan det vara svårt att veta hur man ska gå till väga för att skapa sina drömmars trädgård och framförallt, få tiden att räcka till det arbete man vill utföra. 

Trädgården är hemmets oas och extra uterum, där spenderas timmar i påtande, vattnande och många stunder av umgänge och avkoppling. Om man gör om sin trädgård på rätt sätt och i tid sparas många timmars extraarbete och kostnader. Mycket kan göras själv, men har man svårt att få tiden att räcka till är det både prisvärt och smart att ta hjälp av Spodras trädgårdsarbete Stockholm. Möjligheten finns att lämna över hela trädgårdsprojektet, eller så väljer man att utföra en del själv. Oavsett sker planeringen i samarbete med trädgårdsmästarnas, allt för att arbetet ska bli så bra som möjligt.

Planera för trädgården

Till att börja med är det viktigt att ta hänsyn till vem man är som person och vilka som bor i hemmet. Är man en barnfamilj som reser bort ibland kanske mer lättskötta växter är att föredra. Enligt Tidningen Vi i Villa bör man också fundera över vilken funktion trädgården ska ha, hur omgivningen ser ut och vilken typ av jord som finns för att planera för sina odlingar. För att få trivsam känsla och lugn till trädgården bör olika delar av den representera olika funktioner, uppdelat i olika rum. Exempel på detta kan vara en snygg entré, flera sittplatser anpassade efter hur solen förflyttar sig och hemmasnickrade skärmväggar eller tak som ger skydd för insyn och vind, läs mer. Under planering av trädgårdens struktur är det även bra att tänka på att en stor del av tiden faktiskt kommer spenderas inomhus, planera därför så att det ser snyggt ut även från insidan och placera belysning som lyser upp mörka delar av trädgården.

Förebygg skadedjur

Tyvärr finns det gott om djur och insekter som också älskar din trädgård, speciellt att knapra på buskar, träd och växter. Bladlöss, myror, mördarsniglar, rådjur, fåglar, katter, hundar, grävlingar och sorkar tar sig gärna en tur i odlingarna. Det finns flera knep för att hålla dem borta och i en artikel i Expressen Leva och Bo kan man läsa om tips att testa. Några av de mest klassiska metoderna är att täcka och skydda växter med hönsnät och odlingsväv, sätta ut fällor för sniglar och sorkar, placera ut trasor med parfym för att skrämma bort grävling och rådjur, strö kanel på platser för att mota bort myror och spruta växtvårdsmedel på bladlöss.