Lyxa till trädgården

Att trädgård och trädgårdsfix är högt på agendan för många inför våren är solklart, men vad många gör nu innan våren blommar ut är att åka på semester – och det vi svenskar främst vill ha på hotellet är en tillhörande pool skriver Aftonbladet, så varför inte anlägga en egen i trädgården? Det är mycket enklare än man tror.

sandaler vid poolAtt ha en egen pool eller rent av ett lyxigt Balboa spa var förr något som bara personer med stor plånbok kunde anlägga, så är det inte riktigt idag. Framförallt har poolerna och utomhusspan anpassats i olika versioner i ett span från budget till lyx, vilket gör att fler har råd att anlägga badplatser i trädgården – plus att det är enkelt att göra. Bland annat tipsar Expressen om en del smarta saker att ha i åtanke såväl när det kommer till val av pool, material och underhåll. Till exempel skriver man om hur det finns en rad olika pooler att välja bland både i form av vanlig swimmingpool i större variant och mindre pooler i form av jacuzzis och spabad. Och när man valt ut vilken man vill ha är det dags att välja material och då finns både trä, stål eller betong, och man kan också välja om man vill ha en nedgrävd pool eller en ovan mark – och väljer man en ovan mark ska man inte glömma att fundera på om man vill ha ett pooltak eller ej. Tidningen Byggahus påpekar till exempel att ett pooltak både har för och nackdelar, vilket gör just denna bit till något man bör tänka en extra gång på.

Placera poolen på rätt plats

Visst kan det vara snyggt att placera sin pool under ett träd eller nära ett tätt buskage för att förhindra insyn, men kom ihåg att detta också både förhindrar solens strålar att nå ner till den som badar och orsakar mer skräp i poolen i form av löv och liknande. Tänk därför på hur du placerar poolen så att solen kommer åt den, det hjälper både med uppvärmning av vattnet och bli bra för solfantasten. Väljer du dessutom ett spabad finns ett tips att verkligen ta fasta på: välj en plats trädgården där det är lä, nära huset och där marken är plan – då får du bäst valuta för pengarna.

Värt att veta om spabad

spa bad tvålKänner man för att verkligen fokusera på lyx i sin trädgård är ett spabad utan tvekan det bästa alternativet då detta är som en mer utvecklad version av en bubbelpool. Man skulle kunna beskriva den som en upppimpad bubbelpool speciellt framtagen för att vara utomhus och verkligen ge den som badar en avslappnande stund. Dessutom ger spabad också en hel del fördelar i och med att man faktiskt inte behöver fundera så mycket på pooltak och barnskydd med mera då detta ofta medföljer i form av ett täckande lock och att spabad vanligtvis inte sänks ned i marken. Dock finns en hel del saker som kan vara bra att veta när man väljer detta alternativ och det är rörande skötseln och underhåll, men som tur är, är detta enkelt. Såhär sköter du ett spabad på bästa sätt:

  1. Fräscht badvatten – att hålla badvattnet fräscht kräver inte så mycket mer än att man byter vattnet tre till fyra gånger per år och efter varje bad bör omkring 20 gram klor tillsättas, detta eftersom att spabad vanligtvis har inbyggda reningsverk och därför inte kräver mycket underhåll i övrigt.
  2. Filter – glöm inte att tvätta filtret till reningsverket en gång i månaden för att hålla spat i toppskick.
  3. Avstängning – stäng aldrig av badet, utrustningen mår bäst av att alltid vara igång.