Bygg attefallshus i trädgården

Att ha en riktigt stor trädgård att pyssla och påta i är både ren lycka och lite utan en förbannelse när man inte hinner ta hand om all växtlighet så som man skulle önska. Men som tur är finns en lösning som både minskar tomtytan och kan ge dig ett extra klirr i kassan varje månad – nämligen att bygga ett Attefallshus på tomten som man sedan hyr ut.

AttefallshusNågot som blir allt vanligare är uppbyggnad av Attefallshus på privata tomter. Men vad är egentligen ett Attefallshus? Svaret på den frågan är egentligen enkel. Själva namnet kommer från förre bostadsministern Stefan Attefall (KD), skriver Expressen, och är en bostad om max 25 kvadratmeter som får uppföras på en tomt i omedelbar närhet till ett redan befintligt en- eller tvåbostadshus. Byggnaden behöver heller inget bygglov och kan användas både som garage, förråd, gäststuga eller rent av permanentbostadshus. Därför är detta något som är väldigt bra när man vill maximera användandet av sin trädgård på ett nytt sätt och dessutom kan man som ägare av ett Attefallshus även tjäna en bra slant på att hyra ut huset som exempelvis studentbostad eller vanlig hyresrätt.

Behöver inte vara trist och tråkigt

När förslagen om Attefallshusen klubbades igenom i fjol var det nog många som trodde att även dessa bostäder skulle se ut att vara i samma stil som vanliga friggebodar. Men så är inte fallet. Till exempel skriver Sydsvenskan om hur en utställning på hur denna typ av bostäder kan se ut har visats på å Form/Design Center vid Lilla torg i Malmö, där tolkar 25 stycken svenska arkitektkontor visat hur ett Attefallshus faktiskt kan designas att se ut och dessa småhus var långt ifrån fula. Snarare tvärt om med moderna inslag som fick ytan att kännas betydligt större än ynka 25 kvadratmeter, så om man bara designar sitt Attefallshus på rätt sätt kan det komma att bli en snygg detalj och komplement i trädgården – som man inte ska glömma att man också kan hyra ut för extra inkomst!